Wat zegt de pH-waarde over een schoonmaakmiddel?

De pH-waarde is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het kiezen van een schoonmaakmiddel. Toch is het een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Maar wat zegt de pH-waarde eigenlijk over een schoonmaakmiddel?

De pH-waarde is een maat voor de zuurgraad van een oplossing. Het staat voor de concentratie van waterstofionen in die oplossing. De schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 0 staat voor zeer zuur, 14 voor zeer alkalisch en 7 voor neutraal. Een zuur heeft een lage pH-waarde en een alkalisch een hoge.

Voor schoonmaakmiddelen is de pH-waarde belangrijk omdat het invloed heeft op de werking ervan. Dus de pH schaal geeft de sterkte en de reinigingskracht van het product weer. 

Zo zijn bijvoorbeeld vettige of olieachtige vlekken niet op te lossen in een zure omgeving (ontkalker), maar wel in een alkalische (ontvetter) omgeving. Daarom zijn schoonmaakmiddelen vaak geproduceerd met een specifieke pH-waarde om de beste werking te garanderen.

Zure schoonmaakmiddelen, met een pH-waarde lager dan 7, worden voornamelijk gebruikt voor het verwijderen van kalkaanslag en roestplekken. Denk hierbij aan azijn of ontkalkingsmiddel. Alkalische schoonmaakmiddelen, met een pH-waarde hoger dan 7, worden voornamelijk gebruikt voor het reinigen van vuil en vet. Hierbij kun je denken aan ontvetters.

Het is echter wel belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen met een hoge pH-waarde. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid en voor oppervlakken zoals marmer, graniet en aluminium. Daarnaast kan een te lage pH-waarde hardnekkige vlekken zoals koffie- en theevlekken juist verergeren.

Kortom, de pH-waarde van schoonmaakmiddelen is van belang voor het beste en veiligste resultaat bij het reinigen van oppervlakken en het verwijderen van vlekken. Het is daarom goed om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een schoonmaakmiddel.